All Categories
Featured
Table of Contents
Geplaatst op 7 Februari 2023 Door Lisanne Bij een mooie tuin, hoe groot of klein ook, hoort passende verlichting. Met goede tuinverlichting leg je op de juiste plekken in de tuin accenten en creëer je diepte als het donker is. Dat zorgt ervoor dat je in de zomer langer kun genieten van zomeravonden en je in de winter ook nog van de tuin kunt genieten.
Wil je horen wat Gijs te zeggen heeft over ? Bekijk dan onderstaande video. Een , carport of is een mooie inrichting in de tuin. En wanneer je gaat kijken voor passende verlichting, wil je natuurlijk weten welke opties er zijn. Het is ook goed om het doel van de verlichting voor ogen te hebben: waarom wil je verlichting in de tuin of op het balkon? Wil je sfeerverlichting of verlichting om een boek bij te lezen? Ben je een klusser, die ’s avonds nog graag in de tuin bezig is of hou je bijvoorbeeld van tuinieren? Allemaal genoeg redenen om verlichting in de tuin aan te leggen, maar bij iedere reden past weer een andere soort verlichting.
Gebruik verlichting voor veiligheid: Zorg voor voldoende verlichting langs paden en op trappen voor veiligheid 's nachts. Timer instellen: Zet de verlichting op een timer zodat u niet hoeft te denken aan het uit- of aanzetten ervan. Onderhoud: Controleer regelmatig de verlichting en vervang snel brandende lampen om de beste verlichting te behouden.
Verlichting in de veranda moet meestal redelijk functioneel zijn. Je hebt hier vaak een eettafel onder staan of een lounge set en dan wil je bij het vallen van de avond wel wat kunnen zien. Toch wil je de niet altijd gewoon aan of uit. Daarom is het fijn als een spotje kan dimmen, zodat je voor iedere gelegenheid een passende hoeveelheid licht kunt instellen.
Ga je voor inbouwspots of voor opbouwspots? Een inbouwspot is een ingebouwde lichtbron en kan mooi worden weggewerkt. Deze bouw je letterlijk in de veranda, zodat je nagenoeg een glad oppervlakte houdt. Vaak kiezen mensen voor inbouwspotjes voor een mooie afwerking. philips gu10 led spot dimbaar. Deze vallen namelijk helemaal niet zo op vanwege hun plaatsing in de veranda.
Een opbouwspot is een spotje dat je op de veranda installeert. Deze komt er op te liggen en wordt dus in tegenstelling tot een inbouwspot niet ingebouwd. Om die reden valt het opbouwspotje vaak iets meer op. Een opbouwspotje wordt ook wel decoratief ingezet. Beide kun je voor dezelfde doeleinden gebruiken en geven fijn licht.
Het is altijd lastig inschatten hoeveel je nodig hebt voor in de overkapping of veranda - camita led spot. Je wilt niet teveel spots, maar ook zeker niet te weinig. En zoals we hierboven al bespraken, voor iedere gelegenheid is dit ook weer anders. Daarom snappen we dat je een beetje hulp nodig hebt.
We meten dit voor de handigheid in diepte en in het aantal dakliggers. Dakliggers zijn de dwarsbalken in het plafond van de overkapping. Dit zijn tevens de plekken waar je de spotjes op kunt monteren of in kunt inbouwen. Bij 3 dakliggers en een diepte van 3 meter: 6 spots Bij 4 dakliggers en een diepte van 3 meter: 8 spots Bij 5 dakliggers en een diepte van 3 meter: 10 spots Bij 6 dakliggers en een diepte van 3 meter: 12 spots Nogmaals: de hoeveelheid verlichting is voor iedereen anders, dus houd dit in gedachten bij het berekenen van het aantal spots voor je veranda.
Want bij de installatie van , heb je nu eenmaal ook te maken met koude en natte omstandigheden. Hangen de in de open lucht en valt er directe regen op de lampen? Dan kies je voor een IP-waarde van 65. De lampen zijn dan volledig waterdicht, je kunt ze alleen niet onderdompelen.
Dit betekent namelijk dat ze spatwaterdicht zijn. Wil je meer weten over IP-waardes? Het installeren van een lijkt misschien heel ingewikkeld, maar dat valt best mee. We leggen het je stap voor stap uit, zodat ook jij het kunt! Wat heb je nodig? Een boor, een gatenzager, een kabelstripper en natuurlijk je verandaspots.
Sluit ze hiervoor aan op de driver en de spanning. Schakel voordat je iets gaat installeren altijd de stroom uit voor de veiligheid. Bekijk de inbouwdiepte van de spotjes en zaag een rond gat met deze afmetingen met de gatenzager - led spot woonkamer. Bevestig de driver van de spots op een centrale plek.
Steek de aders van de stroomdraad door de lasdoos. Sluit dan de stroomdraden aan op de lasklemmen van de driver. De fasedraad op de bruine draad en het nulpunt op de blauwe draad - 10 watt led spot. Controleer even of de aders goed vastzetten. Trek dan de kabels van de verandaspots naar de verdeler in de lasdoos en klik ze op elkaar.
Nu kunnen we de spots in de gaten installeren. Je trekt hiervoor de eventuele klemveren naar achter, om ze stevig in het gat te plaatsen (philips led spot armatuur). Je hoeft de spots nu alleen nog maar aan te sluiten op de kabel en de spots zijn geïnstalleerd. Schakel de stroom weer in, koppel je eventuele afstandsbediening en geniet van je verlichting! .
Spotverlichting is één van de meest gebruikte verlichtingsmethoden voor de algemene verlichting. Je kan er een ruimte volledig mee belichten maar ook accenten leggen is perfect mogelijk - led spot buiten met sensor. Welke soorten spotverlichting er zijn en hoe je ze in jouw woning kan integreren, lees je hier. De breedte van een lichtbundel wordt steeds vermeld in graden (8°- 10°- 24° – 36°- 48° of 60°).
Welke lichtbundel het meest geschikt is voor jouw interieur zal afhangen van het oppervlak dat belicht moet worden. Voor algemene verlichting neemt men vaak spots met een lichtbundel vanaf 35° - Veranda verlichting. Wil je kleine voorwerpen belichten of plaats je de spots op een kleine afstand maak je best gebruik van kleinere lichtbundels.
Ook de afstand tussen plafond en vloer zal een invloed hebben op de uiteindelijke lichtspreiding. Afhankelijk van de gekozen armatuur kan spotverlichting ingewerkt worden in de muur of door opbouw bevestigd worden. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Inbouwspots worden, zoals de naam al doet vermoeden, ingebouwd in de wand of het plafond.
Het grootste voordeel van inbouwspots is dat ze naadloos te integreren zijn in het interieur en dat er geen armaturen afgestoft moeten worden. Een minpuntje is dat er voldoende vrije ruimte moet zijn onder het plafond of achter de muren. Zo zal je al snel 15 centimeter moeten zakken met je plafond wanneer je inbouwspots wil plaatsen in een bestaande ruimte.
Zo gaat er geen ruimte verloren en kan er meteen geplakt worden. Omdat de hitte hier moeilijk weg kan, zullen er wel LED-spots en transformators gebruikt moeten worden. Shutterstock Opbouwspots zijn esthetisch iets minder strak maar hebben wel heel wat voordelen. Zo kan je op één lichtpunt makkelijk 6 verschillende spots plaatsen door te kiezen voor een armatuur met verschillende lichtpunten - gu 10 led spot.
Bij de meeste opbouwspot zit de spotverlichting ook vrij waardoor de verlichtingsbundel van de spot optimaal benut kan worden. Als nadeel geldt dan weer dat opbouwspots vaak duurder zijn dan inbouwspots. Opbouwspots moeten aangesloten worden op 230 Volt tenzij er een geïntegreerde transformator voorzien wordt. In tegenstelling tot inbouwspots kan een eigen transformator hier niet weggewerkt worden.
Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. Shutterstock Om meer sfeer te brengen wordt spotverlichting ook vaak toegepast in verschillende groepjes. De armaturen worden dan dichter bij elkaar geplaatst waardoor er verschillende lichtvlakken ontstaan in het interieur. Zeker wanneer je in een open huis woont is dit aan te raden.
Gedurende lange tijd waren halogeenspots de meest gebruikte lampen voor spotverlichting. Tegenwoordig maakt men echter steeds vaker gebruik van LED-spots. Deze zijn dan wel iets duurder in aankoop maar verbruiken tot 70% minder dan halogeenspots. Ook hun levensduur is veel langer. Gewone halogeenlampen gaan zo’n 2000 uur mee, LED-spotverlichting 10.
Shutterstock TIP Door het plaatsen van een dimmer kan je zorgen voor heel wat extra sfeer. Deze zijn makkelijk toe te voegen aan je bestaande verlichting zonder dat er nieuwe elektriciteitskabels getrokken moeten worden. Het enige waar je op moet letten is dat de spotverlichting dimbaar is. Gewone halogeenspots zijn steeds dimbaar maar bij LED-spots zal je moeten op zoek gaan naar speciale dimbare exemplaren.
Kiest u voor het plaatsen van inbouwspots in uw huis of bedrijfsruimte, dan kiest u voor stijlvol weggewerkte verlichting in het plafond. Met inbouwspots heeft u geen ruimteverlies doordat armaturen van lampen in de weg zitten en ook heeft u met inbouwspots de keuze uit verschillende modellen en kleuren. Daarnaast zijn inbouwspots vrijwel overal te plaatsen.
Dit ondanks een mini-formaat. Wel is het handig dat u nog minder ruimte kwijt bent - mittled led spot. Het scheelt ook enorm dat u geen grote gaten in het plafond hoeft te boren. Vooral in een kleine ruimte met een klein plafond, kunnen grote inbouwspots niet handig en stijlvol zijn. Met het plaatsen van ondiepe inbouwspots heeft u uw verlichting heel subtiel weggewerkt zonder dat dit afbreuk doet aan het plafond.
Het hoofddoel is dan niet direct om veel licht te verkrijgen, maar het creëren van sfeerverlichting. Denkt u bijvoorbeeld aan de badkamer. Als u ontspannen in bad ligt, wilt u geen last hebben van felle verlichting dat de gehele badkamer verlicht. U plaatst dan enkele kleine spotjes bij elkaar en u heeft direct een gezellige sfeer (led spot plafond).
Dit effect kan op meerdere plekken in uw huis bereikt worden en zakelijk is dit ideaal voor bijvoorbeeld een wachtruimte. Zoals reeds aangegeven is de badkamer een ideale plek voor mini inbouwspots voor zowel verlichting als sfeeraccessoires - led spot 50mm. Maar deze inbouwspots hoeven niet altijd in het plafond geplaatst te worden. In de badkamer zijn ze zeer goed te plaatsen in een kast van het badkamermeubel.
Helemaal als u een wat kleiner badkamermeubel heeft en waarbij normale inbouwspots een te groot formaat hebben, past een miniformaat perfect. Ook in of onder een keukenkastje geven de spots perfect licht en kunt u goed zien waarmee u bezig bent. In kledingkasten is het vaak donker en kunt u flink aan het zoeken komen.
Is het in bepaalde ruimtes niet gemakkelijk om een verlaagd plafond te plaatsen? Als u uw plafond wat minder verlaagt, dan heeft u wellicht bijna of geen ruimte meer voor het plaatsen van inbouwspots - Veranda verlichting. Althans voor het plaatsen van de standaard inbouwspots. Nu zijn er voor dit formaat wel speciale inbouwspots met lage inbouwdiepte verkrijgbaar.
Ook al weet u dat er maar weinig ruimte achter uw verlaagde plafond schuilgaat, het plafond zal met deze ondiepe spots dezelfde uitstraling verkrijgen als met inbouwspots in een normaal formaat. Maakt u gebruik van mini inbouwspots, dan heeft u sowieso al geen problemen om deze te plaatsen in een ondiep plafond.
Het beste bent u af als u kiest voor mini LED inbouwspots. LED verlichting begint langzamerhand de standaard te worden, vooral om duurzame redenen. Een LED mini inbouwspot gaat wel 30 keer zo lang mee als een traditionele halogeen inbouwspot. Dit houdt in dat u tijdens de levensduur van uw inbouwspots zelden een lampje hoeft te verwisselen.
U kunt natuurlijk ook kiezen voor minispots met geïntegreerde LED. Hierbij is de chip met LED lampje geïntegreerd in de inbouwspot. Vanwege de lange levensduur van LED hoeft u hier niet bang te zijn voor defecten. Inbouwspots zijn tegenwoordig heel goed gekoeld waardoor een lange levensduur gegarandeerd is. Met mini LED inbouwspots heeft u ook het voordeel dat u keuze heeft uit verschillende lichtsterktes.
Heeft u mini inbouwspots op bepaalde plekken hangen waar veel licht noodzakelijk is, dan bent u goed af met normaal wit of koud licht. Dit is voldoende om de plek goed te beschijnen. Minispots met LED zijn net als andere inbouwspots verkrijgbaar in allerlei vormen, zoals rond, vierkant of rechthoekig en in allerlei kleuren.
Latest Posts
Buitenverlichting Grondspot
Gradenbundel Led Spot
Jk9 Led Spot